Smala recept på efterrätter mm
Fruktspett med kall citronsås
Så lyxigt med frukt på spett. Är grillen varm kan du gärna pensla fruktspetten med lite honung och lägga på dem en kort stund.
Ingredienser, 4 portioner
- 2 nektariner
- 2 kiwi
- 16 stora jordgubbar
Sås:
- 2 dl Arla gräddfil
- rivet skal och saft av ½ citron
- 2 msk flytande honung
Gör så här
Rör ihop såsen. Låt den stå i kylen minst 30 min. Dela nektarinerna och ta bort kärnan. Skala kiwin. Skär frukten i bitar. Trä upp frukt och jordgubbar på spett.
Näringsvärden |
Per portion inklusive tillbehör |
Energi | 190 kcal |
Protein | 3 g |
Kolhydrat | 27 g |
Fett | 7 g |

Smal pannacotta med bär
Ljuvlig avslutning på en middag, en pannacotta med fräsch bärsmak.
Ingredienser, 6 portioner (OBS! Annat antal)
- 2 gelatinblad
- 5 dl Kelda lagalätt
- ½ dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 tsk rivet apelsinskal
- 4 dl bär, t ex hallon, blåbär eller vinbär
- 1 msk florsocker
Gör så här
Låt gelatinet ligga i kallt vatten i 5 min. Koka upp gräddmjölk och socker i en kastrull. Ta kastrullen från värmen. Ta upp gelatinet ur vattnet, lägg ner det i gräddmjölken och rör tills det smält. Tillsätt vaniljsocker och apelsinskal. Häll upp i 6 små vattensköljda glas. Låt stelna i kylen över natten. Lägg på bären och sikta över florsocker.
Näringsvärden |
Per portion inklusive tillbehör |
Energi | 200 kcal |
Protein | 7 g |
Kolhydrat | 27 g |
Fett | 7 g |

Lingonmaräng
En lättlagad, sötsyrlig dessert med rårörda lingon.
Ingredienser, 4 portioner
- 1 ½ dl Arla köket vaniljsås
- 2 msk rårörda lingon
- 12 små maränger
Garnering:
- lingon
- lite hyvlad vit choklad
Gör så här
Vispa såsen. Rör i rårörda lingon. Dela marängerna i halvor. Blanda lingonsås och maränger i 4 glas. Toppa med lite lingon och hyvlad choklad.
Näringsvärden |
Per portion inklusive tillbehör |
Energi | 180 kcal |
Protein | 2 g |
Kolhydrat | 29 g |
Fett | 6 g |

Halloncheesecake i glas
Cheesecake i glas? Javisst. Och smal är den också.
Ingredienser, 4 portioner
- 250 g djupfrysta hallon
- 2 dl Arla köket Kesella kvarg vanilj
- 1 digestivekex
Gör så här
Tina hallonen något. Lägg dem i 4 små glas och täck med Kesella. Krossa kexet och strö det över.
Näringsvärden |
Per portion inklusive tillbehör |
Energi | 150 kcal |
Protein | 4 g |
Kolhydrat | 22 g |
Fett | 5 g |

Frusen hallonvanilj
Glassa med hemlagad glass.
Ingredienser, 4 portioner
- 225 g frysta, osockrade hallon
- 250 g Arla köket Kesella kvarg vanilj
Gör så här
Mixa frysta bär med smaksatt Kesella och den fräscha glassen är klar som i ett trolleri. Servera genast. Du kan variera med blåbär eller björnbär.
Obs! För att det ska fungera måste bären vara frysta.
Näringsvärden |
Per portion inklusive tillbehör |
Energi | 125 kcal |
Protein | 5 g |
Kolhydrat | 15 g |
Fett | 5 g |

Smal blåbärscheesecake i glas
Både smal och snabblagad. Perfekt när du längtar efter något gott.
Ingredienser, 6 portioner
- 125 g frysta blåbär
- 10 digestivekex, fullkorn
- 2 gelatinblad
- 250 g Arla Köket Kesella kvarg
- 1 dl Arla Köket lätt créme fraiche
- ¾ dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
Gör så här
Tina blåbären. Krossa kexen grovt och fördela hälften i 4-6 glas. Lägg gelatinbladetn i kallt vatten i 5 minuter.
Rör, kvarg, créme fraiche, florsocker och vaniljsocker till en jämn kräm. Lyft upp gelatinet ur vattnet och smält det i en liten kastrull på svag värme.
Ta kastrullen från värmen. Rör ut gelatinet med några matskedar av krämen i kastrullen. Vänd sedan ner gelatinblandningen i resten av krämen. Blanda ner blåbären.
Fördela hälften av krämen i glasen. Strö över resten av kexsmulorna och häll sedan på resten av krämen. Ställ i kylen minst 1 timme före servering. Garnera gärna med blåbär.
Näringsvärden |
Per portion inklusive tillbehör |
Energi | 165 kcal |
Protein | 7 g |
Kolhydrat | 20 g |
Fett | 7 g |
_1.jpg)
Stekta äpplen med syrlig vaniljsås
Läcker äppeldessert serveras med varm vaniljsås.
Ingredienser, 4 portioner
- 4 äpplen
- 1 msk smör
- 1 msk råsocker
- 1 tsk kanel
Vaniljsås:
- 1 dl Arla köket Kesella kvarg
- 1 dl minifraiche
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 msk råsocker
Gör så här
Rör ihop alla ingredienserna till såsen.
Kärna ur och klyfta äpplena. Stek dem i smör i en teflonpanna tills de är mjuka. Strö över socker och kanel.
Serveras varma med såsen.
Näringsvärden |
Per portion inklusive tillbehör |
Energi | 175 kcal |
Protein | 4 g |
Kolhydrat | 25 g |
Fett | 7 g |

Chokladgratinerad frukt
En varm fruktdessert är festligt!
Ingredienser, 4 portioner
- 2 kiwi
- 1 klyfta melon, 250 g
- 2 päron
- 100 g vindruvor
- 1 ½ dl lätt créme fraiche
- 20 g grovriven mörk choklad
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Skala och klyfta kiwin. Skär bort skalet på melonen. Kärna ur päronen. n och päron i bitar.
Fördela all frukt i 4 ugnssäkra portionsformar eller i en stor ugnssäker form. Blanda créme fraiche och choklad och fördela det över frukten. Gratinera i mitten av ugnen ca 10 minuter.
Serveras ljummen.
Näringsvärden |
Per portion inklusive tillbehör |
Energi | 175 kcal |
Protein | 3 g |
Kolhydrat | 24 g |
Fett | 8 g |

Frukt- och bärtårta
En kalorisnål frukt- och bärtårta som smakar både fräscht och gott!
Ingredienser, 10 bitar
- 3 ägg
- 1 dl strösocker
- ¾ dl vetemjöl
- ½ dl grahamsmjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
Fyllning:
- 1 dl Arla köket Kesella kvarg vanilj
- 250 g jordgubbar
- 1 msk strösocker
Garnering:
- 1 ½ dl Arla köket Kesella kvarg vanilj
- frukt och bär, t ex nektariner, physalis, jordgubbar
Gör så här
Sätt ugnen på 150°C. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, grahamsmjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör försiktigt ner det i äggsmeten.
Häll smeten i en smord och bröad form ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter. Låt kakan kallna. Dela den i två bottnar. Bred Kesella på den undre botten.
Mosa jordgubbarna med sockret och fördela det över. Lägg på den andra botten. Bred över resterande Kesella och dekorera med frukt och bär i skivor eller halvor.
Näringsvärden |
Per portion inklusive tillbehör |
Energi | 150 kcal |
Protein | 5 g |
Kolhydrat | 24 g |
Fett | 4 g |

Melonglass
När du mixar frusen melon med Kesella vanilj blir det hemlagad, sorbetliknande glass på direkten. Med olika melonsorter får du olika smaker och färger på glassen.
Ingredienser, 4 portioner
¾ kg melon, t ex vattenmelon, honungsmelon eller nätmelon
250 g Arla köket Kesella kvarg vanilj
Gör så här
Skala och kärna ur melonen. Skär i centimeterstora bitar. Lösfrys melonbitarna på ett fat 3 - 4 timmar. Mixa dem med Kesella i en matberedare.
Servera direkt i strutar eller glas.
Näringsvärden |
Per portion inklusive tillbehör |
Energi | 175 kcal |
Protein | 6 g |
Kolhydrat | 27 g |
Fett | 5 g |

Smala chokladbollar
Att trolla fram smala chokladbollar är ingen konst.
Ingredienser, 4 portioner
- 1 dl Arla köket Kesella kvarg
- 4 msk strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 ½ msk kakao
- 2 krm salt
- 3 dl havregryn
- ca 2 msk mjölk
- ev 1-2 tsk konjak
Garnering:
- 2 msk kokosflingor
Gör så här
Blanda ihop alla ingredienser och forma till ca 20 bollar. Rulla dem i kokos. Förvara i kylen.
Näringsvärden |
Per portion inklusive tillbehör |
Energi | 220 kcal |
Protein | 7 g |
Kolhydrat | 31 g |
Fett | 7 g |
