Smala recept med fisk & skaldjur
Fisk med avokado
Färgrik och välsmakande vardagsrätt med fisk och avokado. Både enkelt och gott!
Ingredienser, 4 portioner
- 600 g torksfilé
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 2 dl couscous
- 2 vitlöksklyftor
- 2 paprikor
- 1 msk Arla Svenskt smör
- ½ dl hackad färsk persilja
- 1 avokado
- rivet skal av ½ citron
- 1 dl oliver
Basilikayoghurt
- 2 dl Arla Köket turkisk yoghurt
- 1 kruka färsk basilika
- 1 riven vitlöksklyfta
- rivet skal av ½ citron
- 1 dl oliver
Gör så här
Sätt ugnen på 200°. Skär fisken i portionsbitar och lägg dem i en ugnssäker form. Strö över salt och peppar. Stek i mitten av ugnen i 15–20 min. Koka couscousen enligt anvisning på förpackningen. Skala och hacka vitlöken. Kärna ur och hacka paprikan. Fräs vitlök och paprika i smör 2-3 min. Rör ner couscous, persilja och citronskal.
Dela, kärna ur och tärna avokadon. Strimla hälften av basilikan och rör ihop med yoghurt, vitlök och citron. Servera fisken med couscoussallad, avokado, basilikayoghurt och oliver. Garnera med basilikablad.
Näringsvärden |
Per portion inklusive tillbehör |
Energi | 450 kcal |
Protein | 37 g |
Kolhydrat | 34 g |
Fett | 17 g |

Halstrad gravlax med ärtpuré
Gravad lax som snabbt steks eller grillas. En snabblagad rätt som passar lika bra till vardagsmiddagen som till festen!
Ingredienser, 4 portioner
- 4 bitar gravad lax, 100 g
- 250 g frysta ärter
- 1 dl Arla Köket lätt créme fraiche parmesan&vitlök
- 1 citron
- 600 g potatis
Gör så här
Koka otinad ärter ca 3 min. Mixa ärterna, rör i creme fraiche och 1 krm salt. Grilla eller stek laxen 1 min per sida. Servera med citronklyftor och kokt potatis.
Näringsvärden |
Per portion inklusive tillbehör |
Energi | 390 kcal |
Protein | 28 g |
Kolhydrat | 13 g |
Fett | 36 g |

Pastasallad med lax
Pastasallad med smakrik fullkornspasta som håller dig mätt länge. Varmrökt lax och härligt fräsch citrondressing utgör tillsammans goda smaker i den här pastasalladen. Perfekt för utflykten!
Ingredienser, 4 portioner
- 300 g fullkornspasta
- ½ gurka
- 1 romansallad
- 2 msk Arla Smör-&rapsolja
- 1 dl hackad färsk dill
- 1 krm svartpeppar
- 300 g skinn- och benfri varmrökt lax
Citrondressing:
- 2 dl Arla Köket minifraiche
- rivet skal och saft från ½ citron
- 1 msk flytande honung
- 2 krm salt
Gör så här
Rör ihop ingredienserna till dressingen. Koka pastan. Skär gurkan i tärningar. Dela salladen i bitar. Häll av vattnet från pastan och rör ner smör-& rapsolja och dill. Blanda pasta, gurka och sallad på ett stort fat. Krydda med peppar. Lägg på laxen delad i bitar. Servera sallade med dressingen.
Näringsvärden |
Per portion inklusive tillbehör |
Energi | 520 kcal |
Protein | 30 g |
Kolhydrat | 64 g |
Fett | 15 g |

Skaldjur i citrussås
Goda skaldjur i läcker sås med blodgrape. Lyxig och lästt festmat.
Ingredienser, 4 portioner
- 300 g blandade skaldjur t ex räkor och kräftstjärtar
- 1 blodgrape
- 1 purjolök
- 1 vitlöksklyfta
- 2½ dl Kelda matlagningsgrädde
- 1 msk vetemjöl
- ½ tärning hönsbuljong
- 1 msk pressad limesaft
- ½ msk honung
- 1 tsk malen ingefära
- ½ tsk sambal oelek
- 2 tsk Arla Smör-&rapsolja
Gör så här
Skala grapefrukten med kniv och skär ut hinnfria klyftor. Halvera klyftorna. Strimla purjolöken. Skala och hacka vitlöken. Vispa ihop grädde, mjöl, smulad buljongtärning, limesaft, honung, ingefära och sambal oelek i en gryta. Koka upp under vispning och låt koka ca 3 min. Fräs purjolök, vitlök och skaldjur hastigt i smör-& rapsolja i en stekpanna. Rör ner det i såsen tillsammans med grapefrukten. Kan serveras med fullkornsris.
Näringsvärden |
Per portion inklusive tillbehör |
Energi | 395 kcal |
Protein | 6 g |
Kolhydrat | 44 g |
Fett | 13 g |

Orientalisk räk- och pastasallad
Ringla orienten över pastasalladen och njut.
Ingredienser, 4 portioner
- 200 g pasta, t ex penne
- 2 msk smör-& rapsolja
- 2 äpplen
- ½ gurka
- 300 g skalade räkor (ca 750 g oskalade)
- 1 liter blandad grönsallad
- nymald svartpeppar
Sås:
- 2 dl Arla Köket matyoghurt
- 1-2 tsk orientalisk curry
- 1 krm salt
Gör så här
Koka pastan. Rör i smör- & rapsolja och låt pastan kallna. Kärna ur äpplena och skär dem i tärningar. Strimla gurkan. Blanda pasta, äpple, gurka, räkor och sallad. Krydda med peppar. Blanda yoghurt, curry och salt. Servera såsen till salladen.
Näringsvärden |
Per portion inklusive tillbehör |
Energi | 405 kcal |
Protein | 27 g |
Kolhydrat | 49 g |
Fett | 11 g |

Solrosfisk
Fina fisken under knaprigt osttäcke!
Ingredienser, 4 portioner
- 600 g fiskfilé, t ex sej, kolja eller hoki
- 1 tsk salt
- rivet skal av 1 lime
- 2 dl Arla Köket riven ost mager
- 4 msk solrosfrön
Solrossås:
- 4 soltorkade, marinerade tomater
- 1 dl solrosskott
- 2 dl minifraiche
- 1 pressad vitlöksklyfta
Gör så här
Sätt ugnen på 225°C. Salta och vik ihop fiskfiléerna om de är tunna. Lägg dem i en smord ugnssäker form. Strö över limeskal, ost och solrosfrön. Stek fisken i övre delen av ugnen ca 25 min. Höj ev värmen på slutet så att osten får färg. Hacka tomater och solrosskott, spar några skott till garnering. Blanda med minifraiche och vitlök. Servera fisken med såsen, kokt potatis och grönsaker. Strö över solrosskott.
Näringsvärden |
Per portion inklusive tillbehör |
Energi | 475 kcal |
Protein | 41 g |
Kolhydrat | 43 g |
Fett | 15 g |

Fisk med dillsky
En kalasgod fisksky som också passar till fiskpinnar.
Ingredienser, 4 portioner
- 600 g vit fiskfilé
- ½ tsk salt
- 1 krm vitpeppar
- 1 dl ströbröd
- 1 msk Arla smör-& rapsolja
- 1 tomat
- 1 dl vatten
- ½ fiskbuljongtärning
- 1 dl Arla Köket matlagningsgrädde
- 1 dl hackad dill
Gör så här
Skär fisken i bitar. Krydda med salt och peppar. Vänd fisken i ströbröd. Skär tomaten i tärningar. Stek fisken i smör-&rapsolja i en stekpanna 2-3 min per sida. Ta upp fisken och häll vatten och grädde i pannan. Smula i buljongtärningen, rör i tomat och dill. Låt skyn koka ihop någon minut. Servera med fisken och kokt potatis.
Näringsvärden |
Per portion inklusive tillbehör |
Energi | 345 kcal |
Protein | 31 g |
Kolhydrat | 35 g |
Fett | 9 g |

Gravlaxpasta
Din favoritpasta blir svensk med lax, dill, honung och senap!
Ingredienser, 4 portioner
- 1 bit gravad lax, ca 200 g
- 300 g pasta
- 2 dl lätt créme fraiche
- 1 ½ msk svensk senap
- ½ msk honung
- 1 tsk pressad citron eller vinäger
- ½ dl hackad dill
- 1 krm nymald vitpeppar
Gör så här
Koka pastan. Skär laxen i tärningar. Blanda créme fraiche, senap, honung, citronsaft, dill och peppar i en kastrull. Låt koka upp. Rör ner laxen.
Servera till nykokt pasta.
Näringsvärden |
Per portion inklusive tillbehör |
Energi | 455 kcal |
Protein | 22 g |
Kolhydrat | 61 g |
Fett | 13 g |

Kokt torsk med äggsås
Snabblagad fiskrätt som passar både till vardag och fest.
Ingredienser, 4 portioner
- 600 g torskfilé
- ½ tsk salt
- 5 dl fiskbuljong
Sås:
- 1 ägg
- 1 ½ msk vetemjöl
- 3 dl mjölk
- 2 krm salt
- ½ krm vitpeppar
- 2 msk hackad persilja
Gör så här
Börja med såsen. Hårdkoka ägget. Skala och hacka ägget. Ställ åt sidan. Vispa ihop mjöl och lite av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken. Låt koka ca 3 minuter. Smaksätt med salt och peppar. Ställ såsen åt sidan.
Koka upp fiskbuljongen i en vid kastrull. Skär fisken i portionsbitar. Salta och lägg ner dem i buljongen. Koka på svag värme under lock ca 3 minuter. Tag upp fisken med hålslev och håll den varm.
Koka upp såsen. Vänd försiktigt ner persilja och ägg i den varma såsen. Servera fisken med såsen, kokt potatis och gröna ärter.
Tips: Färsk fisk kan bytas mot djupfryst fisk som får tina före kokning.
Näringsvärden |
Per portion inklusive tillbehör |
Energi | 390 kcal |
Protein | 37 g |
Kolhydrat | 47 g |
Fett | 5 g |

Folieinbakad fisk
Överraska med ett fiskpaket.
Ingredienser, 4 portioner
- 600 g fiskfilé
- 1-2 färska lökar
- ev. 2 vitlöksklyftor
- 1 ½ tsk örtsalt
- 2 msk färsk hackad rosmarin, timjan eller persilja
- 1 dl créme fraiche
Gör så här
Klipp till 4 rejäla aluminiumfolieark och smörj dem med smör. Dela fisken i 4 bitar. Skiva löken och vitlöken. Lägg fisken på folie och lägg löken ovanpå. Krydda med örtsalt och någon av örtkryddorna. Lägg en klick créme fraiche på toppen.
Vik ihop paketen ordentligt så att ingenting kan rinna ut. Lägg paketen på grillgallret och låt fisken baka ca 15 minuter (i ugn 15 - 20 minuter i 200°C). Öppna och kontrollera att fisken är vit och fast.
Servera med lättkokta grönsaker, bröd och färsk potatis.
Näringsvärden |
Per portion inklusive tillbehör |
Energi | 440 kcal |
Protein | 32 g |
Kolhydrat | 54 g |
Fett | 11 g |

Orientaliska räkor
Härliga smakmöten mellan, räkor, chili, vitlök, kokos och koriander! Gott till ris eller nudlar.
Ingredienser, 4 portioner
- 1 kg räkor
- 1 mango
- 1 röd chilifrukt
- 2 vitlöksklyftor
- 1 msk smör- & rapsolja
- 2 ½ dl Kelda Kokos
- 3 msk mango chutney
- ½ lime
- 1 knippe salladslök, ca 5 st.
- färsk koriander
Gör så här
Skala räkorna. Skala och skär mango i bitar. Finhacka chili och vitlök.
Fräs räkorna hastigt tillsammans med chili och vitlök i smör- & rapsolja. Tillsätt Kelda Kokos, mango chutney och pressad lime. Låt koka ihop.
Strimla salladslök och blanda ner det tillsammans med mangon. Strö över färsk koriander och servera med nudlar eller ris.
Näringsvärden |
Per portion inklusive tillbehör |
Energi | 485 kcal |
Protein | 38 g |
Kolhydrat | 63 g |
Fett | 9 g |

Snabba citronfisken
Koka fisken direkt i såsen - enkelt och bekvämt!
Ingredienser, 4 portioner
- 600 g fiskfilé, t ex torsk eller sej
- 2 ½ dl Kelda mild citronsås
- rivet skal och saft av ½ citron
- 2 tsk strösocker
- 1 dl hackad dill
Gör så här
Häll såsen i en traktörpanna. Rör i citronsaft, socker och dill. Låt såsen koka upp.
Skär fisken i portionsbitar och lägg ner i såsen. Låt fisken sjuda under lock på svag värme ca 5 minuter. Strö över citronskal och garnera med lite fräsch dill.
Servera med kokt potatis, bröd och grönsaker.
Näringsvärden |
Per portion inklusive tillbehör |
Energi | 450 kcal |
Protein | 36 g |
Kolhydrat | 60 g |
Fett | 7 g |

Räkcurry
Matyoghurt svalkar till heta räkor.
Ingredienser, 4 portioner
- 1 kg räkor med skal
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 4 stjälkar blekselleri
- 1 msk smör
- 1 ½ msk curry
- 1 burk krossade tomater, 400 g
- 1 msk vetemjöl
- 2 dl matyoghurt
- 1 tsk salt
- 1 tsk sambal oelek
Gör så här
Skala räkorna. Skala och hacka löken och vitlöken. Strimla sellerin. Fräs lök, vitlök och sellerin i smör i en stekpanna. Rör i curryn och häll på tomaterna. Låt såsen koka ca 3 minuter.
Rör ut mjölet i matyoghurten. Rör ner det. Låt såsen koka 3 minuter till. Rör ner salt, sambal olek och räkor. Låt grytan koka upp.
Servera med bröd, sallad eller ris och kall matlagningsyoghurt.
Näringsvärden |
Per portion inklusive tillbehör |
Energi | 515 kcal |
Protein | 29 g |
Kolhydrat | 72 g |
Fett | 12 g |

Skagenpanna med räkor
Snabb och läcker bjudrätt som du kan imponera med. Enklare än så här blir det inte.
Ingredienser, 4 portioner
- 310 g Arla Köket skagenpanna
- 100 g sockerärtor
- 400 g skalade räkor (1 kg oskalade)
Gör så här
Häll grädden och smakpastan i en panna, rör om och koka upp. Lägg i räkor och sockerärtor. Låt koka ca 2 minuter.
Servera med kokt ris.
Näringsvärden |
Per portion inklusive tillbehör |
Energi | 425 kcal |
Protein | 25 g |
Kolhydrat | 55 g |
Fett | 11 g |

Tapas med räkor och rom
Tre små tapas per person, två pumpernickel och en crostini. Snabbt och gott! Perfekt som förrätt.
Ingredienser, 4 portioner
- 8 skivor pumpernickelbröd
- 4 crostini
- 250 g Keso mini, cottage cheese
- 12 räkor
- några kvistar färsk timjan
- 1 bit gurka
- 75 g löjrom eller ishavsrom
Gör så här
Fördela cottage cheese på samtliga brödskivor och crostini. Skala räkorna. Fördela dem på 4 av brödskivorna. Garnera med timjan.
Skär gurkan i tunna stavar. Forma löjrommen med hjälp av teskedar till små ägg. Lägg dem på resten av brödskivorna och samtliga crostini. Garnera med gurkstavar.
Näringsvärden |
Per portion inklusive tillbehör |
Energi | 135 kcal |
Protein | 16 g |
Kolhydrat | 12 g |
Fett | 2 g |

Fisk med avokado
En vacker rätt som du kan göra enkel eller lyxig beroende på vilken fiskssort du väljer.
Ingredienser, 4 portioner
- 500 g fiskfilé, t ex hälleflundra, marulk eller torsk
- 1 tsk salt
- 2 vitlöksklyftor
- 1 röd paprika
- ½ dl hackad persilja
- 50 g smör
- 1 avokado
- rivet skal av 1/2 citron
Gör så här
Sätt ugnen på 200°C. Skär fisken i portionsbitar. Lägg dem i en ugnssäker form och strö över salt.
Skala och hacka vitlöken. Kärna ur och hacka paprikan. Smält smöret i en kastrull. Fräs vitlök och paprika någon minut. Rör ner persiljan och häll blandningen över fisken. Stek i mitten av ugnen i 15 - 20 minuter.
Kärna ur, skala och hacka avokadon. Ta ut fisken och strö över avokado och citronskal.
Servera med ris, gärna blandat med vildris.
Näringsvärden |
Per portion inklusive tillbehör |
Energi | 465 kcal |
Protein | 27 g |
Kolhydrat | 51 g |
Fett | 17 g |
