
Behåll en hälsosam vikt med volymmetoden
Viktnedgång resulterar oftast i att man upplever en ökad hunger. Därför är det alltid en utmaning att gå ner i vikt och sedan behålla en hälsosammare vikt. Volymmetoden är en relativt enkel strategi som arbetar med kroppens signaler snarare än emot dem och kan därför vara en bra långsiktig strategi.
Inom forskningen kallas energimängd per volymenhet för energidensitet. Grönsaker, frukt och bär är exempel på livsmedel med låg energidensitet, vilket gör att man kan äta mycket av dessa. Bland de proteinrika livsmedlen är det främst fetthalten som avgör energidensiteten. Mycket protein och fiber i livsmedel är också mer mättande vilket ytterligare underlättar viktnedgång. Fyll därför ut dina måltider med livsmedel med låg energidensitet. Bär och frukt är bra till frukost och mellanmål.
Sallader och soppor är utmärka som huvudrätt eller som förrätt, så att man äter mindre av det som är mer energirikt. Blanda gärna ut dina grytor och andra recept med extra grönsaker så blir de mindre energirika och mer mättande. En grönsak eller frukt är ett bra komplement till en måltidsersättning. Volymmetoden tillåter dig att äta mer, inte mindre, vilket är enkelt och långsiktigt.
Kort och gott kan man säga att mat som tar mycket plats i magen men som innehåller lite energi är bra mat för att hålla koll på vikten. Protein och fibrer bidrar också till mättnadskänslan vilket kan underlätta för minskat sug mellan måltiderna.