
Kokt torsk med äggsås
Tacksam och snabblagad fiskrätt med klassisk äggsås, som passar både till vardag och fest. Går även att göra med fryst fisk som fått tina före kokningen.
Ingredienser, 4 portioner
- 600 g torskfilé
- ½ tsk salt
- 5 dl fiskbuljong
Sås:
- 1 ägg
- 1 ½ msk vetemjöl
- 3 dl mjölk
- 2 krm salt
- ½ krm vitpeppar
- 2 msk hackad persilja
Gör så här
Börja med såsen. Hårdkoka ägget. Skala och hacka ägget. Ställ åt sidan. Vispa ihop mjöl och lite av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken. Låt koka ca 3 minuter. Smaksätt med salt och peppar. Ställ såsen åt sidan.
Koka upp fiskbuljongen i en vid kastrull. Skär fisken i portionsbitar. Salta och lägg ner dem i buljongen. Koka på svag värme under lock ca 3 minuter. Tag upp fisken med hålslev och håll den varm.
Koka upp såsen. Vänd försiktigt ner persilja och ägg i den varma såsen. Servera fisken med såsen, kokt potatis och gröna ärter.
Tips: Färsk fisk kan bytas mot djupfryst fisk som får tina före kokning.
Näringsvärden | Per portion inklusive tillbehör |
Energi | 390 kcal |
Protein | 37 g |
Kolhydrat | 47 g |
Fett | 5 g |